Nebudete veriť: ropný zlom

17.12.2010 07:44


Nebudete veriť: ropný zlom

Svet bude mať problém s nedostatkom ropy. Nestačí povedať, že tomu neveríme, lepšie je pripraviť sa. A ak sa tento scenár naplní, tak medzi najviac zasiahnutými odvetviami bude aj automobilová výroba, ktorá je kľúčová pre Slovensko.

K napísaniu tohto článku ma priviedol rozhovor s mladým vysokopostaveným úradníkom súčasnej vlády. Predmet našej konverzácie súvisel s ropným zlomom, takže som sa ho spýtal, či pozná tento termín. Odpoveď bola, že nie. Keď som mu povedal, o čo ide, povedal „tomu ja neverím". A bolo. Pripravte sa, že ani vy nebudete veriť - najmä keď domyslíte jeho dôsledky.

Ropa je neobnoviteľný zdroj. Logický záver je, že raz bude všetka dostupná ropa vyčerpaná. Oponenti tvrdia, že na svete jej stále zostávajú veľké zásoby. Ekonomicky dôležitejšie však je, koľko ropy dokáže ľudstvo vyťažiť a dostať na trh a za akú cenu.

Ropným zlomom sa označuje obdobie, keď už nie sme schopní zvyšovať ťažbu, pretože ľahko dostupné ložiská sme už vyčerpali. Po ňom nás čaká cesta z kopca - pokles dodávok ropy a rast jej cien.

 

 

 

 

https://komentare.sme.sk/c/5687350/nebudete-verit-ropny-zlom.html