Slovensko je púšť

22.12.2010 09:33

 

KOMENTÁR IVANA ŠTULAJTERA
Slovensko je púšť

Keby záležalo len na trhu, slnečné elektrárne by so svojou drahou elektrinou na Slovensku dnes len ťažko obstáli v konkurencii. Lenže Európska únia sa zaviazala do roku 2020 zvýšiť podiel výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov na 20 percent a Slovensku „pripadla" kvóta 14 percent.

To bol impulz na ingerenciu štátu. V minulom roku sa tak zrodil zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Už z jeho názvu vyplýva, že elektrine z obnoviteľných zdrojov štát udeľuje privilégium - bude ju podporovať od prístupu do sústavy až po ceny pri jej výkupe.

Odvtedy sú investície do OZE atraktívne. Vďaka privilégiám a vďaka tomu, že obnoviteľné zdroje sú si pred zákonom rovné, sa slnečné elektrárne z pohľadu investorov ukázali ako rentabilné aj na Slovensku. Nielen na Sahare.

A je to práve energia z obnoviteľných zdrojov a zvlášť slnečných elektrární, pre ktorú podľa šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka cena elektrickej energie stúpne v budúcom roku o 4,82 percenta. Keďže ide o priemer, v niektorých domácnostiach aj o viac.

Po náraste ceny plynu a vládnom balíčku je to ďalšia zlá správa pre obyčajných ľudí. Tým, že sa teraz vláda snaží rozmach slnečných elektrární pribrzdiť, je povedané to, že privilégiá boli nastavené príliš veľkoryso. Inými slovami, štát vo svojej regulačnej funkcii opäť zlyhal. Akoby natruc za Fica. A táto chyba sa bude reprodukovať v cenách aj v nasledujúcich rokoch.

Zlosť môže tíšiť „zelená" idea, že peniaze pôjdu aj na dobrú vec: na ochranu klímy, životného prostredia a na hľadanie energetických alternatív, keď sa tradičné zdroje energie vyčerpajú. Nielen na lepší život investorov. 

 

https://komentare.sme.sk/c/5693647/slovensko-je-pust.html