Česko prežíva solárne šialenstvo. Elektrina zdražie o 22 percent

06.09.2010 08:08

 

Masívnu štátnu podporu slnečnej energie teraz zaplatia firmy a domácnosti. Podniky sa boja, že zdraženie by pre ne mohlo byť likvidačné. K solárnemu boomu pritom nemuselo vôbec dôjsť, pokiaľ by poslanci už vlani schválili, že regulačný úrad môže v prípade nutnosti výrazne znížiť výkupnú cenu slnečnej energie.

PRAHA. "Tragické, kritické, šialené," hnevajú sa vo firmách nad cenami elektriny, ktorá pre divoký boom solárnych elektrární na budúci rok zrejme zdražie o viac ako štvrtinu. Podobné zdraženie môžu očakávať aj domácnosti, píše český denník Mladá Fronta Dnes.

O zvýšení cien pre štátnu podporu "zelenej" energie sa síce vraví už niekoľko mesiacov, ale práve v týchto dňoch sa začínajú spresňovať odhady, aké veľké bude zdraženie.

Denník získal prepočet, ktorý spracovala firma ČEZ na základe svojich dát a údajov ďalšieho energetického kolosu E.ON. Z odhadov vyplýva, že v roku 2011 môže domácnosť a malá firma zaplatiť len pre obnoviteľné zdroje o 18 percent za elektrinu viac. Veľké firmy zaplatia až o 27 viac.

A pretože má mierne narásť i cena ďalších zložiek, ktoré určujú celkovú cenu elektriny, odhaduje ČEZ, že domácnosti budú od januára platiť za elektrinu o 22 percent viac než dnes. A v roku 2012 by malo zdražovanie pokračovať.

Prečo taký prudký nárast? V Česku tento rok vyrastie najviac slnečných elektrární v histórii. Na konci roku by mali mať podľa odhadov súhrnný výkon ako Temelín. Štát im na dvadsať rokov zaručil, že budú môcť dodávať prúd do siete za veľmi atraktívnych podmienok.

Takéto podnikanie s istým ziskom láka kadekoho. Náklady na štátom garantované výkupy sa však premietajú do cien pre zákazníkov. A pretože nik neustrážil množstvo nových slnečných elektrární, bude zdražovanie skutočne obrovské.

Firmy sa proti takémuto zdraženiu búria a obviňujú štát. Premiér Nečas avizuje, že vláda na riešení problému pracuje, ale konkrétny plán opatrení zatiaľ nemá.
 

 

https://ekonomika.sme.sk/c/5525477/cesko-preziva-solarne-sialenstvo-elektrina-zdrazie-o-22-percent.html