Ceny plynu sa podľa Gazpromu do roku 2012 zdvojnásobia (PLYN JE ZALOZNY ZDROJ VRTUL!!!)

26.08.2010 07:37

Ceny plynu sa podľa Gazpromu do roku 2012 zdvojnásobia  (PLYN JE ZALOZNY ZDROJ VRTUL!!!)

 

BERLÍN. Z Ruska prichádzajú zlé správy pre spotrebiteľov plynu. Jediný dovozca plynu na Slovensko, ruský koncern Gazprom, predpokladá, že do roku 2012 sa ceny komodity zdvojnásobia. Niektorí európski dodávatelia plynu už teraz zvyšujú ceny.

"Do roku 2012 sa podľa nášho názoru dosiahnu predkrízové úrovne," uviedol v rozhovore pre Financial Times Deutschland (FTD) druhý muž Gazpromu Alexander Medvedev. Ak sa táto prognóza ukáže ako pravdivá, bude to znamenať takmer zdvojnásobenie terajších veľkoobchodných cien.

Pre krízu bol trikrát lacnejší

Medvedevove slová majú v odvetví veľkú váhu. Gazprom pokrýva približne štvrtinu európskej spotreby. Koncern sleduje cenové trendy, ktoré však nemôže priamo diktovať. Pre svetovú hospodársku krízu sa prepadol dopyt zo strany priemyslu a plyn z bridlíc z USA sa postaral o prebytočnú ponuku na trhu. Tradičným následkom bol prepad ceny.

Ešte v lete 2008 sa na nemeckej obchodnej platforme Gaspool predávala megawatthodina plynu za viac než 30 eur. O rok neskôr to už bolo menej než 10 eur. Od jesene 2009 však plyn opäť zdražuje a cena megawatthodiny sa aktuálne pohybuje okolo 17 až 18 eur.

 

Dopyt porastie

Medvedev ďalej uviedol, že Gazprom chce zvýšiť svoj podiel na európskom trhu. "Predpokladáme, že na ruský plyn bude v roku 2020 pripadať viac než 30 percent európskeho trhu s plynom," povedal podpredseda predstavenstva Gazpromu. Z dlhodobého hľadiska by sa mal dopyt po plyne zvyšovať v Rusku aj v zahraničí.

Mnoho expertov súhlasí s Medvedevovou predpoveďou. Zemný plyn je považovaný za najčistejšie fosílne palivo. Navyše, plynové elektrárne sa dajú bez problémov zosúladiť s veternými elektrárňami.

Informoval o tom Financial Times Deutschland.

streda 25. 8. 2010 14:30 | Copyright © TASR 2010
© 2010 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.